Witlof is al lang geen witlof meer zoals vroeger…de bitterheid is nog maar een fractie van wat het vroeger was. Een bittertje vinden we fijn maar als bitterheid de overhand krijgt, haken wij af. Je zult dan ook merken als je deze witlof maakt, er weinig bitterheid te bespeuren valt. Ook weer erg makkelijk voor te bereiden, en op het laatste moment even kennis laten maken met een gietijzeren rooster zorg voor de finishing touch!

Benodigdheden
Voorbereiding 25 minuten
BBQ tijd 5 minuten
Temp Direct 180 graden
Moeilijkheid 1/5
Porties
Personen
Ingrediënten
Instructies
Voorbereiding
  1. Haal de minst mooie buitenste bladeren van de witlof af snij een heel klein stukje van het kontje af zodat deze weer mooi wit is.
Bereiding
  1. Breng een halve liter water aan de kook en voeg het bouillon blokje en het klontje roomboter van 20 gram toe. Dit kan ook op je BBQ als je rooster redelijk stevig is.
  2. Kook de witlof in zijn geheel ongeveer 8 tot 12 minuten afhankelijk van de grootte. Zorg dat deze helemaal onder water staan! Je kan eventueel water uit een waterkoker toevoegen. Je kunt dit met een beetje oefening controleren met een saté prikker. In het meest ideale geval voel je de weerstand van de bladeren afzonderlijk en heb je nog een beetje weerstand om door de witlof heen te komen. In dit geval kun je de pan van het vuur afhalen en af laten koelen met de witlof er nog in. Mocht je bang zijn dat je witlof te gaar is, haal deze dan uit de pan en laat op een bordje afkoelen.
  3. Halveer de witlof en dep droog met keuken papier, strijk alle zijdes zeer dun in met een olie.
  4. Wanneer je de witlof niet op de BBQ gekookt hebt dan steek je deze nu aan, zorg dat je gietijzeren rooster goed op temperatuur is voor je de witlof erop legt voor een mooie grillstreep. Heb je geen gietijzeren rooster dan werkt een RVS rooster ook prima
  5. Als de BBQ op temperatuur is leg je de witlof op het gietijzeren rooster met de hartkant op het rooster. Gril aan beide kanten een mooie ruit.
    Gegrilde witlof op de BBQ
Instructies
Voorbereiding
  1. Haal de minst mooie buitenste bladeren van de witlof af snij een heel klein stukje van het kontje af zodat deze weer mooi wit is.
Bereiding
  1. Breng een halve liter water aan de kook en voeg het bouillon blokje en het klontje roomboter van 20 gram toe. Dit kan ook op je BBQ als je rooster redelijk stevig is.
  2. Kook de witlof in zijn geheel ongeveer 8 tot 12 minuten afhankelijk van de grootte. Zorg dat deze helemaal onder water staan! Je kan eventueel water uit een waterkoker toevoegen. Je kunt dit met een beetje oefening controleren met een saté prikker. In het meest ideale geval voel je de weerstand van de bladeren afzonderlijk en heb je nog een beetje weerstand om door de witlof heen te komen. In dit geval kun je de pan van het vuur afhalen en af laten koelen met de witlof er nog in. Mocht je bang zijn dat je witlof te gaar is, haal deze dan uit de pan en laat op een bordje afkoelen.
  3. Halveer de witlof en dep droog met keuken papier, strijk alle zijdes zeer dun in met een olie.
  4. Wanneer je de witlof niet op de BBQ gekookt hebt dan steek je deze nu aan, zorg dat je gietijzeren rooster goed op temperatuur is voor je de witlof erop legt voor een mooie grillstreep. Heb je geen gietijzeren rooster dan werkt een RVS rooster ook prima
  5. Als de BBQ op temperatuur is leg je de witlof op het gietijzeren rooster met de hartkant op het rooster. Gril aan beide kanten een mooie ruit.
    Gegrilde witlof op de BBQ
Benodigdheden
Voorbereiding 25 minuten
BBQ tijd 5 minuten
Temp Direct 180 graden
Moeilijkheid 1/5
Porties
Personen
Ingrediënten
Wat kunnen we hierbij eten en drinken

Wat kunnen we erbij eten ?

Rundvlees, eendenborst, varkenswangen, pulled pork, gaat ook prima samen met aardappelpuree, kweekpeerpuree en gebrande nootjes.

Wat drinken we erbij?
Een lekker vol bier zoals, Cornet, La Chouffe, Hoegaarde Grand Cru, of andere rijpe en kruidige speciaalbieren. Qua wijn is Cabernet Sauvignon een goede zet.