Deze stuffed fatty is een van de vleesgerechten welke stiekem een complete maaltijd is. Dit gevulde gehaktbrood doet het prima als voorgerecht maar ook als hoofdgerecht met gekarameliseerde wortels uit de BBQ en gebakken aardappels. Ook op een stuk brood en zelfs de volgende dag koud is het nog erg lekker! Wij maken hem altijd veel te groot (1,5kg of meer) zodat we hier nog een paar dagen van kunnen genieten. Een flinke UNIT dus!
De vulling is naar eigen inzicht aan te passen, zorg wel dat je vulling niet te nat wordt! Om dit te voorkomen kan je de groenten eventueel vooraf even kort bakken in een pan (of nog beter, in de skillet op je bbq). Een goede tip bij het inrollen van het gehaktbrood: Leg het gehaktbrood nadat dit gevuld is 1 tot 2 uur in de vriezer. Hierdoor valt deze minder snel uit elkaar en krijg je iets meer tijd om de spek er netjes omheen te rollen.
Instructies
Voorbereiding
Hak de knoflooktenen heel fijn of pers ze, snijd de paprika in blokjes, snijd de champignons in plakken en de ui in ringen. Laat de paprika en ui drogen op keukenpapier.
Bak de spekblokjes uit, wanneer deze bijna klaar zijn voeg je de paprika, uien en champignons toe en bakt deze even kort mee.
Laat het gehakt op kamertemperatuur komen en kneed de knoflook, het paneermeel, de worcestershire saus en de helft van het paprikapoeder (25gr) erdoor.
Leg een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht, leg het gehakt in het midden en duw het plat. Leg er nu een stuk vershoudfolie overheen en rol het uit tot het gehakt een vierkante plak van ca 0,5cm dik is. Dit vergt wat oefening en wat steviger vershoudfolie maakt het makkelijker, geef niet op, uiteindelijk lukt het!
Haal het bovenste vershoudfolie weg en leg de plakken cheddar naast elkaar in het midden op het gehakt, meng de geraspte kaas en de bbq saus door de spekblokjes, champignons, uien en paprika en leg dit mengsel op de cheddar. Zorg dat de inhoud gelijkmatig verspreid is over de cheddar, houd ongeveer 4 cm van de rand van het gehakt vrij, dit zorgt ervoor dat het oprollen makkelijker gaat.
Nu komt het lastigste van dit recept, het dichtrollen van het gehaktbrood. Pak het vershoudfolie bij de rand aan de voorzijde en trek deze zo dat het gehakt over de helft van de vulling valt, probeer daarna voorzichtig de vershoudfolie terug te trekken zodat het gehakt over de vulling blijft liggen. Doe vervolgens hetzelfde met de achterkant en zorg dat het gehakt elkaar in het midden net overlapt, masseer het gehakt zodat het aan elkaar plakt en de rol gesloten wordt.
Wanneer dit gelukt is duw je het gehakt aan de uiteinden plat zodat de vulling helemaal opgesloten zit in het gehakt. Het vergt wat oefening en geduld maar uiteindelijk zal je een mooie dichte gehaktrol hebben. Pak hem daarna helemaal in met het vershoudfolie en leg de rol voor 1 tot 2 uur in de vriezer zodat deze steviger zal worden, langer kan eventueel ook maar voor hij op de BBQ kan moet hij helemaal ontdooid zijn.
Leg, terwijl de rol in de vriezer ligt, een nieuw stuk vershoudfolie op het aanrecht en 'vlecht' de katenspek tot een vierkante mat. Dit gaat het makkelijkste door steeds 1 rij plakken in de lengte te leggen en daar om en om een plak dwars onderdoor of overheen te leggen, zorg dat de uiteinden een beetje overlappen. Wanneer de katenspek op kamertemperatuur is zal deze een beetje gaan plakken wat het makkelijker maakt.
Zorg dat je spekmat ongeveer 4cm groter is dan je gehaktplak was voor je deze oprolde. Wanneer de gehaktrol lang genoeg in de vriezer heeft gelegen haal je deze er voorzichtig uit, haal de vershoudfolie eraf en leg hem in het midden op de spekmat. Laat de buitenkant heel even op temperatuur komen zodat het gehakt weer gaat plakken. Trek hierna met de vershoudfolie de spekmat om de gehaktrol en vlecht de uiteinden dicht.
Trek nu het slagerstouw ongeveer 15cm van de linkerkant onder je gehaktbrood door en maak bovenop een knoop, van hieruit ga je met het touw ongeveer 15 naar rechts en ga je nogmaals onder het gehaktbrood door en maak je bovenop weer een knoop, herhaal dit tot je 3 of 4 keer om het gehaktbrood bent gegaan, probeer nu langs de onderkant en zijkanten een touw te leggen en maak bij iedere kruising een knoop. Zorg ervoor dat je gehaktbrood goed bij elkaar gehouden wordt door het touw.
Meng nu de rest van het paprikapoeder, bruine basterdsuiker, basilicum, peper en zout door elkaar en masseer deze rub gelijkmatig over de buitenkant van het gehaktbrood. Pak alles weer in de vershoudfolie en leg hem even in de koelkast, je gehaktbrood is nu klaar voor de BBQ!
Bereiding
Richt je BBQ in voor indirect garen, plaats een lekbak onder je rooster en stook hem op tot een constante temperatuur van 150 graden, is je gehaktbrood heel dik geworden dan raden wij een lagere temperatuur (120 - 140) aan zodat de kaas de kans krijgt om te smelten voor je gehakt droog begint te worden.
Zodra je BBQ op temperatuur is leg je het gehaktbrood boven de lekbak, steek de kerntemperatuurmeter zo in je gehaktbrood dat deze net door het gehakt heen is maar niet midden in je vulling zit, zo voorkom je dat je gehakt veel te gaar is voor je hem eraf haalt. Gaar hem tot de temperatuur 73 graden is, haal hem eraf en laat een minuut of 10 liggen onder een los stuk aluminiumfolie. Hierdoor wordt al het vocht en vet beter verdeeld en kan de vulling nog even doorgaren.
Snij nu plakken van je gehaktbrood, als alles goed is gegaan loopt de gesmolten kaas er nu langzaam uit en kan je genieten van je Stuffed Fatty in combinatie met een lekker stuk breekbrood of aardappels en gegrilde groenten.
Instructies
Voorbereiding
Hak de knoflooktenen heel fijn of pers ze, snijd de paprika in blokjes, snijd de champignons in plakken en de ui in ringen. Laat de paprika en ui drogen op keukenpapier.
Bak de spekblokjes uit, wanneer deze bijna klaar zijn voeg je de paprika, uien en champignons toe en bakt deze even kort mee.
Laat het gehakt op kamertemperatuur komen en kneed de knoflook, het paneermeel, de worcestershire saus en de helft van het paprikapoeder (25gr) erdoor.
Leg een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht, leg het gehakt in het midden en duw het plat. Leg er nu een stuk vershoudfolie overheen en rol het uit tot het gehakt een vierkante plak van ca 0,5cm dik is. Dit vergt wat oefening en wat steviger vershoudfolie maakt het makkelijker, geef niet op, uiteindelijk lukt het!
Haal het bovenste vershoudfolie weg en leg de plakken cheddar naast elkaar in het midden op het gehakt, meng de geraspte kaas en de bbq saus door de spekblokjes, champignons, uien en paprika en leg dit mengsel op de cheddar. Zorg dat de inhoud gelijkmatig verspreid is over de cheddar, houd ongeveer 4 cm van de rand van het gehakt vrij, dit zorgt ervoor dat het oprollen makkelijker gaat.
Nu komt het lastigste van dit recept, het dichtrollen van het gehaktbrood. Pak het vershoudfolie bij de rand aan de voorzijde en trek deze zo dat het gehakt over de helft van de vulling valt, probeer daarna voorzichtig de vershoudfolie terug te trekken zodat het gehakt over de vulling blijft liggen. Doe vervolgens hetzelfde met de achterkant en zorg dat het gehakt elkaar in het midden net overlapt, masseer het gehakt zodat het aan elkaar plakt en de rol gesloten wordt.
Wanneer dit gelukt is duw je het gehakt aan de uiteinden plat zodat de vulling helemaal opgesloten zit in het gehakt. Het vergt wat oefening en geduld maar uiteindelijk zal je een mooie dichte gehaktrol hebben. Pak hem daarna helemaal in met het vershoudfolie en leg de rol voor 1 tot 2 uur in de vriezer zodat deze steviger zal worden, langer kan eventueel ook maar voor hij op de BBQ kan moet hij helemaal ontdooid zijn.
Leg, terwijl de rol in de vriezer ligt, een nieuw stuk vershoudfolie op het aanrecht en 'vlecht' de katenspek tot een vierkante mat. Dit gaat het makkelijkste door steeds 1 rij plakken in de lengte te leggen en daar om en om een plak dwars onderdoor of overheen te leggen, zorg dat de uiteinden een beetje overlappen. Wanneer de katenspek op kamertemperatuur is zal deze een beetje gaan plakken wat het makkelijker maakt.
Zorg dat je spekmat ongeveer 4cm groter is dan je gehaktplak was voor je deze oprolde. Wanneer de gehaktrol lang genoeg in de vriezer heeft gelegen haal je deze er voorzichtig uit, haal de vershoudfolie eraf en leg hem in het midden op de spekmat. Laat de buitenkant heel even op temperatuur komen zodat het gehakt weer gaat plakken. Trek hierna met de vershoudfolie de spekmat om de gehaktrol en vlecht de uiteinden dicht.
Trek nu het slagerstouw ongeveer 15cm van de linkerkant onder je gehaktbrood door en maak bovenop een knoop, van hieruit ga je met het touw ongeveer 15 naar rechts en ga je nogmaals onder het gehaktbrood door en maak je bovenop weer een knoop, herhaal dit tot je 3 of 4 keer om het gehaktbrood bent gegaan, probeer nu langs de onderkant en zijkanten een touw te leggen en maak bij iedere kruising een knoop. Zorg ervoor dat je gehaktbrood goed bij elkaar gehouden wordt door het touw.
Meng nu de rest van het paprikapoeder, bruine basterdsuiker, basilicum, peper en zout door elkaar en masseer deze rub gelijkmatig over de buitenkant van het gehaktbrood. Pak alles weer in de vershoudfolie en leg hem even in de koelkast, je gehaktbrood is nu klaar voor de BBQ!
Bereiding
Richt je BBQ in voor indirect garen, plaats een lekbak onder je rooster en stook hem op tot een constante temperatuur van 150 graden, is je gehaktbrood heel dik geworden dan raden wij een lagere temperatuur (120 - 140) aan zodat de kaas de kans krijgt om te smelten voor je gehakt droog begint te worden.
Zodra je BBQ op temperatuur is leg je het gehaktbrood boven de lekbak, steek de kerntemperatuurmeter zo in je gehaktbrood dat deze net door het gehakt heen is maar niet midden in je vulling zit, zo voorkom je dat je gehakt veel te gaar is voor je hem eraf haalt. Gaar hem tot de temperatuur 73 graden is, haal hem eraf en laat een minuut of 10 liggen onder een los stuk aluminiumfolie. Hierdoor wordt al het vocht en vet beter verdeeld en kan de vulling nog even doorgaren.
Snij nu plakken van je gehaktbrood, als alles goed is gegaan loopt de gesmolten kaas er nu langzaam uit en kan je genieten van je Stuffed Fatty in combinatie met een lekker stuk breekbrood of aardappels en gegrilde groenten.
|
|
Wat kunnen we hierbij eten en drinken
Wat kunnen we erbij eten ?
Gekarameliseerde Wortels | Texas style krieltjes | Breekbrood | Gegrilde groenten
Wat drinken we erbij?
Een stevig blond bier, bijvoorbeeld een Cornet of een La Trappe Blond | Eigenlijk moet je hier gewoon bier bij drinken, drink je toch echt liever wijn dan past een fruitige rode hier goed bij
Kun je het gehaktbrood ook alvast maken en dan invriezen? Op een later moment eruit halen en bakken op de bbq.
Beste Patricia,
In principe zal dat wel kunnen maar wij denken dat je gehaktbrood er minder lekker van wordt, zeker de groenten, champignons en spekreepjes houden er niet van om ingevroren te worden en dat is zonde van de liefde en tijd die je erin gestopt hebt. Wij bewaren het gehaktbrood soms 1 tot 2 dagen in de koelkast strak ingepakt in vershoudfolie als hij niet direct op de BBQ kan. Als je hem langer dan een paar dagen wilt bewaren dan zouden wij het gehaktbrood eerst bbq-en en dan in de koelkast bewaren, daarna kan die altijd nog even terug op de bbq om op te warmen al is het koud ook erg lekker.
Veel succes met het maken van de Fatty!
Klopt de hoeveelheid paprikapoeder wel? Dit betekent dat er in totaal 2 reguliere potjes (van de supermarkt) in mogen.
Beste Rutger,
Dat klopt inderdaad, er gaat 25 gram in het gehakt en 25 gram in de rub. Omdat paprikapoeder bij ons veel gebruikt wordt halen wij dit liever in wat grotere hoeveelheden, via internet zijn er vele aanbieders welke dit per 250 gram of meer aanbieden voor een lagere prijs dan de supermarkt.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een kleinere fatty te maken, door op onze website het aantal porties bij de benodigdheden te verlagen worden de hoeveelheden van de ingrediënten ook verlaagd, zo hoef je dit niet zelf uit te rekenen.
Die Rutger moet gewoon niet zo piepen. Strooien maar ouwe Drent dien je bent! (Is m’n buurman😄)
Hoi beste mensen, ik heb dit recept vandaag voor de eerste keer gemaakt. Ligt nog op de BBQ nu. Ik laat het jullie dadelijk weten hoe het was. Persoonlijk werd ik al blij van de voorbereidingen. Groetjes
Beste Noud,
Leuk om te lezen dat je ons recept hebt gemaakt! Het voorbereiden vinden wij ook altijd de helft van het bbq-plezier. We erg zijn benieuwd of hij gesmaakt heeft!
Topper! Al een paar keer gemaakt.. Ik kijk nog wel eens wat ik over heb en lekker is om erin te doen. Daar kun je goed mee variëren.
Hoe lang duurde het tot je de kerntemperatuur van 78 had bereikt (en bij welke bbq temp was dit)?
Beste Patrick,
Het duurt bij ons ongeveer 2 uur voordat de fatty klaar is. Dit hangt ook af van de gebruikte ingrediënten, wanneer we meer groente toevoegen of de groente wat meer vocht bevat dan duurt het wat langer.
Als je het gewicht van de ingredienten uit ons recept voor 6 personen aanhoud (1kg gehakt) dan houden wij 150 graden aan als temperatuur. Maak je een dikkere fatty dan raden we aan de temperatuur te verlagen (afhankelijk van de dikte tussen de 120 en 140 graden) en de fatty wat langer de tijd te geven zodat alle ingredienten de kans krijgen om te garen en de kaas goed te laten smelten.
We horen graag hoe je fatty gesmaakt heeft!