Van deze prettige en pittige chutney kunnen we geen genoeg krijgen! We maken het daarom in een redelijk grote hoeveelheid. Het is altijd wel een 20 minuten flink janken als we aan de uien beginnen dus neem een scherp mes…. Dat scheelt echt tissues! Deze chutney is redelijk spicy maar als je de chili’s eruit laat blijft hij ook smaakvol maar ontbreekt de afterburner. Die pittigheid heb je in sommige gerechten nodig om contrast te bieden of juist om de vettige smaak te balanceren. Een ander bijkomend voordeel is dat de chutney goed houdbaar is, als je hem heet in een luchtdichte pot stopt kun je hem zo 3 maanden ongekoeld op een donkere plek bewaren, na openen uiteraard koud zetten!
Voorbereiding | 0,5 uur |
BBQ tijd | 0,5 uur |
Moeilijkheid | 1/5 |
Porties |
porties
|
- 750 gram blokjes van ui Grof gesnipperd
- 750 gram blokjes van appel Cox, Braeburn of Golden delicious
- 350 gram gelei suiker
- 300 ml appel cider azijn
- 0,5 theelepel zout
- 50 gram gele rozijnen
- 1 theelepel chilipoeder
- 25 gram verse gember
- Snijplank
- Scherp mes
- Pollepel
- Pan inhoud minimaal 5 liter
- Luchtdichte potjes weckpotten, her-sluitbare conserven potjes
- Wel de rozijnen door ze in een kom te leggen, giet er vervolgens heet water (dat net niet meer kookt) overheen en laat 5 minuten staan. Giet de rozijnen af en bewaar ze apart.
- Snipper de ui in gelijke grootte, dit mag best wat grof zijn.
- Schil de gember en snij of hak deze zeer fijn.
- Schil en snij de appel in gelijke blokjes van ongeveer 8 bij 8 mm
- Doe suiker, azijn, chili poeder, zout, ui en gember in een ruime pan en breng aan de kook.
- Laat op laag vuur heel langzaam koken en laat het geheel inkoken tot de ui nog net in het vocht pruttelt.
- Voeg de appel toe en laat nog een paar minuten goed doorkoken
- Als de appel veel vocht los laat, kun je het geheel afbinden met wat aardappelzetmeel (maak daarvoor eerst even een papje met zetmeel en water)
- Pak schone en luchtdichte potten, doe de chutney hier heet in. Sluit de deksel meteen en voorzie van een label.
Instructies
Voorbereiding
Bereiding
|
Benodigdheden
Ingrediënten
Tools
|
Wat kunnen we erbij eten ?
Pulled Pork, Buikspek, pittige en uitgesproken kazen, kippenpoten of bij gestoofde vleessoorten
Wat drinken we erbij?
Geheel afhankelijk wat je erbij serveert. Bij Pulled pork en chutney raden wij een fris en knisperend biertje aan. Combineer je de chutney met kaas dan past een PX sherry of rode port uitstekend.